Застарілі типи теплообмінників активно витісняються більш ефективними і практичними. На зміну кожухотрубних агрегатів прийшов компактний пластинчастий. Цілий спектр його переваг технічного плану детермінували широке поширення. У питанні, де використовуються пластинчасті теплообмінники, йому немає рівних. Зокрема, без них не обійтися в енергетичній, опалювальній, вентиляційній, машинобудівній, металургійній сферах, харчовій промисловості та навіть судноплавстві.

Що таке пластинчасті теплообмінники?

Даний рекуперативно-теплообмінний апарат забезпечує теплообмін між теплим і холодним середовищами через контактну пластину, не змішуючи їх.

Схема теплообміну заснована на рухомих в противотоці (на зустріч) рідинах, що наштовхуються на сталеві гуми або 2-х шарові гумові ущільнювачі.

Які бувають типи теплообмінників пластинчастої будови?

Конструктивні особливості детермінують наявність декількох видів пластинчастих агрегатів:

  • розбірних;
  • паяльних;
  • зварних і напівзварних.

Проте, будова теплообмінників практично ідентична. Основою є нерухома плита з патрубами. У них присутня верхня і нижня напрямна, задня притискна плита і задня стійка, різьбові шпильки. Але головними є теплообмінні пластини з ущільнювальними прокладками. Листів з тонколистової сталі може бути від 7 шт., що зумовлює призначення агрегату в цілому.

Це найбільш ефективна компоновка теплообмінної поверхні, що володіє масою переваг.

Переваги та недоліки

Принцип роботи і параметри агрегату дозволяють використовувати його різних потреб і навіть з граничними умовами роботи. Цінним апарат вважається зважаючи на його мобільність. Легкий і зручний в транспортуванні, теплообмінник відрізняється також:

  • надійністю функціонування;
  • простотою монтажу та обслуговування;
  • високою продуктивністю при прийнятній ціні.

Усі типи пластинчастих теплообмінників, за винятком хіба що зварного, легко промиваються. Самі ж пластини менше за габаритами, ніж аналоги інших видів, що зменшує всю конструкцію. Коефіцієнт корисної дії 95% при більш низькій собівартості, ніж, наприклад, у випадку з блочними.

Краплею дьогтю можна назвати необхідність заземлення через схильність тонких спіралей до перманентних проявів блукаючих струмів. Також потрібна якісне, а не поверхневе очищення. Це зумовлено близькою відстанню між пластинами, що створює тонкі отвори, що і потрібно тримати в чистоті. Інакше, агрегат втрачає значну частку ефективності.

У нашому інтернет-магазині можна придбати промислові пластинчасті теплообмінники монолітного і розбірного типу, а також запчастини до них. Серед останніх:

  • безпосередньо пластини;
  • шайби;
  • притискні плити;
  • ущільнювачі, прокладки, болти і ін.

Відмінна якість і гарантований довгий експлуатаційний термін. Вся продукція сертифікована. Вартість і умови доставки і платні обговорюється із менеджерами. Ціна є найбільш прийнятною з огляду на прямі поставки від виробників в якості оптовика. Це і дозволяє зробити роздріб для кінцевого покупця більш доступним. Тому, вирішуючи, де купити теплообмінники, варто звернути увагу на наш широкий асортимент і продуманість сервісного обслуговування.