Зрозуміти, що таке пневматичний клапан використовується найчастіше фахівцями у газовій, нафтогазовій та хімічній промисловості. Обладнання у цих важливих сферах дбає про енергії стиснутого повітря – пневмосистемах, невід’ємною частиною яких є дана деталь. Порівняти пневмоклапан можна із серцем, що контролює всю систему. Він контролює напрямок потоків стисненого повітря або рідин як для зворотного, так і для поступального ходу поршня циліндра, а також пропорційність дії.

Головні особливості пневматичних клапанів

Клапан у такій системі зазвичай грає роль відсічної запірної частини. І як працює пневматичний клапан можна зрозуміти лише в сукупності з дією циліндра. Поршень пневмоциліндра відповідає за подачу повітря. Він висувається і засувається, регулюючи проходження робочого середовища.

При цьому клапани однаково ефективні при роботі з варіативними типами середовища:

  • водою різної температури;
  • нафтопродуктами та оліями;
  • розчинниками органічного походження;
  • спиртами, етиленгліколем, кетоном.

Така надійність забезпечує безперебійну та безпечну роботу всієї системи.

Види пневматичних клапанів

Автоматизація виробничих процесів – основа розвитку глобальних галузей промисловості. Інноваційні технології, що дозволяють покращити експлуатаційні та технічні характеристики, призводять до появи таких видів клапанів, можливості яких максимально задовольняють потреби щодо надійності та довговічності виробів.

Призначення та принцип дії пневматичних клапанів дозволяють розділити їх на кілька типів:

  1. Зворотний. Для нього характерне виконання дії за напрямом повітря лише в одному конкретному напрямку.
  2. Мембранні вироби із швидким вихлопом. За його допомогою прискорюється вивільнення зайвого повітря поза трубопроводом. Це прискорює робочі цикли циліндра, роблячи і роботу всієї системи більш ефективною.
  3. Поступальної дії. Забезпечує послідовність закачування робочого середовища виключно після досягнення певного рівня тиску в системі. Регулюється пружинним поршнем.
  4. Логічний (“і/або”). Принцип пуску в наявності однієї чи двох робочих ліній стисненого повітря. Конструктивно поділяються на мембранні, кулькові та золотникові.
  5. З тимчасовою витримкою. Сигнал інерційної ланки регулює запуск (положення) клапана. Тимчасове відстрочення досягається діаметром прохідного перерізу або обсягом ємності для стисненого повітря.

Положення установки цих пневмопристроїв у системі не важливо.

Часто користуються і більш вузькою класифікацією клапанів, що розділяє їх лише на 3 види:

  • відсічні;
  • сідельні;
  • сталеві сідельні.

Перші керуються двостороннім циліндром. Вони з’єднують, поділяють чи змінюють потоки. Другі характеризуються підвищеною пропускною спроможністю. А треті створені зі сталі (клапан та привід у корпусі).

Де придбати клапани пневматичні?

У нашому магазині можна придбати найбільш затребувані напрямні розподільні клапани, типи яких відрізняються кількістю входів та позицій перемикання, а також вузькопрофільні клапани. Звертати увагу при виборі необхідно не тільки на сферу застосування, а й на конструктивні особливості виробу, граничний термін служби, визначений виробником, швидкість потоку, розмір та інші характеристики.

Ми безпосередньо співпрацюємо із провідним німецьким виробником на цьому ринку – компанією Festo. Наші фахівці готові проконсультувати з асортименту та допомогти підібрати релевантний елемент до певної пневмосистеми. Прийнятні ціни, продуманий сервіс та гарантована європейська якість – переваги співпраці з нами.